Новини

Назад

Мережа підтримки «ЯМаріуполь» працює по всій Україні (АДРЕСИ)

04 березня 2024, 10:00
262
Суспільство

Центри підтримки «ЯМаріуполь» працюють за ініціативи міського голови Маріуполя Вадима Бойченка. Мета - підтримати маріупольські родини, які виїхали на підконтрольну територію Україні, та крок за кроком повернути їх до нормального життя.  Станом на початок 2024 року у центрах зареєстровано  понад 61 тисяча маріупольців.

Тому у кожному центрі надається пакет послуг підтримки для жителів Маріуполя та Маріупольського району. В одному місці надається гуманітарні набори, соціальні, юридичні, медичні консультації, психологічний супровід, допомога у працевлаштуванні та перекваліфікації. Окремо здійснюється супровід військових та їх родин фахівцем - Помічник ветерана. Працюють й ігрові кімнати, щоб батьки мали змогу залишити там свою дитину з професійним вихователем та вирішити свої питання. Для адаптації проводяться різноманітні культурні, спортивні, тематичні заходи. 

Кількість послуг зростає. Зокрема, надаються консультації з допомоги у підготовці правовстановлюючих документів за знищене чи пошкоджено житло для отримання у майбутньому державної компенсації. Кожен центр у місті своєї присутності напрацьовує нові можливості для підтримки маріупольців. Завдяки допомозі партнерів реалізуються  додаткові проєкти-підтримки, які створюються за запитом маріупольців.  

В мережі відтворена маріупольська атмосфера. В кожному з центрів маріупольці працюють для маріупольців та роблять усе, аби відвідувачі отримали максимум турботи та допомоги. Співпраця з  місцевими та міжнародними організаціями допомагають в цьому та дають  додаткові ресурси і досвід, підвищуючи якість і дію підтримки.

 

«Ми шукаємо можливості для того, щоб охопити більше маріупольців комплексною підтримкою. Це виклик для громади, яка тимчасово залишилися без міста та не має свого майна. Але нам вдалося не тільки створити мережу підтримки, а й запустити низку пілотних проєктів для вимушених переселенців. Це стало можливим завдяки підтримці Уряду України, Донецькій обласній військовій адміністрації, міжнародним донорам, національним партнерам та великому бізнесу. Спільними зусиллями ми повертаємо людей до життя», - Вадим Бойченко

 

Для маріупольців в евакуації  працюють шість побутових центрів «ЯМаріуполь. Турбота», які допомагають  закрити першочергові побутові потреби. Тут надають якісну стоматологічну допомогу, послуги перукаря та кравця, прання та сушки речей. Окрім цього працюють два центри оздоровлення «ЯМаріуполь.Родина» у Вінниці та Моршині. 

Крім того, нині реалізується унікальна для України програма «ЯМаріуполь. Житло». Її пілотним проєктом стало створення соціального житла у Дніпрі, де відремонтували наявний гуртожиток. У квітні минулого року його було відкрито. Реалізація першого проєкту відкрила двері для міжнародних інвестицій у соціальне житло. Наразі ініціатива розширюється. 

Мережа «ЯМаріуполь» налічує 25 центрів по Україні: 17 - базові центри «ЯМаріуполь», 6 - побутові центри «ЯМаріуполь. Турбота», 2 - оздоровчі центри «ЯМаріуполь. Родина».

Центри «ЯМаріуполь» допомогли зберегти маріупольську громаду в евакуації. Сьогодні вона долучається через обговорення до розробки Плану з відродження міста після деокупації «Mariupol Reborn».

Окрім цього, в центрах «ЯМаріуполь» маріупольці  об’єднуються й у підтримці військових. Аби прискорити Перемогу  відвідувачі й працівники власноруч створюють шарфи й бафи для воїнів, підтримують наших захисників у шпиталях, виготовляють окопні свічки, плетуть маскувальні сітки, збирають теплі речі та тощо. 

«ЯМаріуполь» - це  унікальний проєкт підтримки, якій реалізується окупованою громадою на території всієї України. Втілюється за підтримки Маріупольської міської ради, військово-цивільної адміністрації Донецької області та завдяки міжнародним донорам та національним партнерам. 

 

Центри підтримки «ЯМаріуполь» по Україні: 

1.  Запоріжжя - пр. Соборний, 150А 

2.  Дніпро - вул. Андрія Фабра, 10

3.  Вінниця -  вул. Соборна, 50 

4.  Київ - вул. Антоновича, 39 

5.  Київ (Лівий берег) -  вул. Магнітогорська, 9

6.  Кропивницький - вул. Академіка Паученка, 41/26 

7.  Хмельницький -  вул. Героїв Маріуполя, 3а 

8.  Івано-Франківськ - вул. Військових Ветеранів, 12

9.  Калуш - вул. Грушевського, 13

10.  Одеса - вул. Пішонівська, 30а 

11.  Львів - Галицька площа, 15 

12.  Кривий Ріг - вул. Героїв АТО, 11

13.  Черкаси - вул. Володимира Ложешнікова, 52

14.  Тернопіль - площа Героїв Євромайдану, 9

15.  Чернівці - Центральна площа, 1 (вхід з вулиці Івана Франка)

16.  Ужгород - вул. Капушанська, 2

17.  Рівне - вул. Міцкевича, 5

 

Побутові центри:

1.  Одеса - вул. Пішонівська, З0А

2.  Київ - вул. Магнітогорська, 9

3.  Запоріжжя - проспект Соборний, 152

4.  Дніпро -  вул. Андрія Фабра, 10

5.  Львів - вул. Замарстинівська, 120б

6.  Івано-Франківськ - вул. Військових Ветеранів, 12

 

Центри працюють з 8:00 до 18:00, вихідний – неділя. 

 

За додатковими питаннями звертайтеся до контакт-центру Маріупольської міської ради щоденно з 8:00 до 17:00 за номерами:

  • +38 (050) 345 1555
  • +38 (067) 345 1555

Більше інформації про роботу проєкта підтримки маріупольців в евакуації – на сайті «ЯМаріуполь».